Schüssler sókról röviden

SZÉPÜLJÖN A SCHÜSSLER SÓKKAL! – Riport dr. Lieber Andrea homeopata orvossal

A szépség és a betegségmegelőzés fogalma egy különleges terápiás módszer esetében összefonódhat: ez pedig a Schüssler-féle arcdiagnosztika. Mit jelent a Schüssler-féle arcdiagnosztikai módszer, és hogyan kapcsolódik mindez a szépség megőrzéséhez?
Az arcunkon látható finom ráncok, redők és elszíneződések nemcsak esztétikai problémát jelentenek, de testünk jelzései is arra vonatkozóan, hogy valami nem megfelelően működik, szervezetünk hiányt szenved valamiben. Ha észleljük az elváltozásokat, az nem csak a szépség megőrzésében segíthet, de bizonyos betegségek megelőzhetővé is válnak.

Az 1800-as évek második felében dr.Wilhelm Schüssler homeopátiával foglalkozó orvos dolgozta ki azt a sajátos rendszert, amelynek középpontjában tizenkét, a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi só áll. Ha valamelyikből csak nagyon kevés van a szervezetünkben, akkor hiányállapot, betegség lép fel, ennek jelei pedig az arcon redők, elszíneződések formájában láthatóak. Ha olvasni tudjuk a jeleket, akkor kiválaszthatjuk a megfelelő Schüssler-sót is, ami a megoldást jelenti a problémára.

Ráncaink tehát a betegség első jelei is lehetnek? De mi a helyzet az öregedéssel együtt járó bőrelváltozásokkal? Szépülésben segíthetnek a Schüssler-sók is?
Bár minden hiányzó szöveti só nyomot hagy az arcunkon, de igen; van két olyan ásványi só – a calcium fluoratum és a silicea -, amelyek kifejezetten a kötőszövetek és a bőr rugalmasságáért felelnek, így hiányuk ernyedt izmokhoz, ráncokhoz vezetnek. Ezek hiánya tehetők felelőssé az arc korai öregedéséért, a szem körül kialakuló szarkalábakért is.

Míg a különféle arckrémek kívülről pótolják a hiányzó komponenseket, a sók belülről hatnak, azt „mondják meg” a szervezetnek, hogy mit csinál rosszul. Olyan, mint egy művezető az építkezésen, aki irányítja a munkát. A Schüssler-féle sók így azt tanítják meg a szervezetnek, hogyan tudja önmaga előállítani a segítséget, hogyan tud szintetizálni, hogyan aktiválja az öngyógyító, regeneráló mechanizmusokat. Persze vannak határok, de rengeteget lehet változtatni a kialakult helyzeten.

Férfiaknak és nőknek és minden korosztálynak ajánlott?
A férfiak kevésbé egészség tudatosak, mint a nők, de remélem ez is megváltozik hamarosan. A gyerekeknek pedig e célból nincs igazán szükségük rá, hisz az ő bőrtextúrájuk alapból szép. Hiánytünetet viszont gyerekeknél is találhatunk, amikor a sók megelőzésként fontosak. A kamaszkorban megjelenő pattanásoknál kifejezetten hatásos lehet, mint ahogyan segít a vízhiányos állapoton, a májfoltos bőrön is.  Fontos az egyéni, személyre szabott arcdiagnosztika.

Meddig kell alkalmazni egy-egy terápiás szert, életre szóló program a Schüssler-sók szedése?
A hiánytünetek észlelése után 2-3 hónapos tablettás kezelés javasolt. A harminc év feletti korosztálynak egyébként évente egyszer/esetleg kétszer, prevenciós jelleggel csak ajánlani tudom.

Egyszerűbb lenne krémként az arcra kenni, mint tabletta formájában bevenni?
Fontos homeopátiás szabály, hogy belülről kifelé gyógyulunk. Tartós eredmény eléréséhez a belső hiánytüneteket feltétlenül rendezni kell. De természetesen egy komplex és igazán hatásos terápiának több lábon kell állnia: hatóanyagok bőrön át történő, helyileg ható bejuttatása (otthoni ápolás) mellett belsőleg szükséges pótolni anyagokat (igen sokféle lehet). Semmiképpen sem felejtkezhetünk meg az extra-célzott beavatkozásokat sem (kozmetikai kezelések).

Sok sikert a szépüléshez és egészségük javításához!