KINESIOLOGY-TAPING

Talán panaszaink közül leggyakoribbak a mozgásszervi eredetűek.                                                                                                                                                                          Hogyan tudunk szelíden, mellékhatás mentesen korrigálni a panaszok okán?

 

 

Erre fejlesztette ki a kineziológiai szalagot az 1970-es években a japán származású Kenzo Kase orvos kiropraktőr és 1979-ben szabadalmaztatta a kinesio-taping eljárást. A test különböző részeire ragasztott szalagok a pekingi olimpián tűntek fel először a nyilvánosság előtt.

Mi ez az eljárás?

A tape egy vékony, rugalmas pamutszalag akril ragasztós felülettel tapad a bőrhöz.

Mentes a kémiai hatóanyagoktól, ennek ellenére képes arra, hogy rövid időn belül, mellékhatások nélkül csökkentse a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot.

A különleges technikával felragasztott szalag hatására a bőr és a bőr alatti szövetek fellazulnak, intenzívebbé válik a vér- és a nyirokkeringés, enyhül a fájdalomérzékelő receptorokra nehezedő nyomás.

Stabilizálja az izmokat, ízületeket, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti a sérült szövetek terhelését és a gyulladások kialakulásának valószínűségét.

 

 

Mire használható? A kinesiology-tape a mozgásszervi problémák kezelésének egyik leghatékonyabb kiegészítő eszköze: sportsérülések, ficamok, húzódások, túlfeszült, görcsös izmok, korlátozott ízületi mozgások, derék-, hát-, nyak- és fejfájások, gyulladásos tünetek, mozgásszervi műtéteket követő rehabilitáció stb.

Fontos megemlíteni, hogy korrekcióra is felhasználható: gerincferdülés, idegbántalmak kezelése, tartásjavítás, terhesség alatti panaszok!

 

Ne felejtsük, hogy a taping nem feltétlenül önálló terápia!

Amennyiben indokolt, a tape-pel történő kezelés mellett érdemes orvos/gyógytornász/mozgásterapeuta szaktudása is.

 

Ellenjavallatok: 

nincs egyértelmű a  diagnózis,

súlyos akut sérülés, sérült bőrfelület,

trombózisveszély,

tumoros megbetegedések,

terhesség első 90 napjában hasra és deréktájra,

allergia a tape-re vagy a ragasztóra.

 

 

Hogyan kell „tapingelődni”? A szalagot 5 nap után le kell venni és ki kell dobni. Akut esetekben a panaszok múlásáig ismételjük a ragasztást, krónikus panaszok/korrekciónál akár hónapokon keresztül is érdemes tape-elni.